diumenge, 20 de febrer del 2011

Roma città aperta: la resistència antifeixista i l'estratègia comunista


OBSERVEU QUE LA PROPERA SETMANA LA CONFERÈNCIA ÉS EN DIJOUS

El proper DIJOUS 24 de FEBRER de 2011, a les 19 hores, al Casal Pere Quart de Sabadell, es desenvoluparà la SEGONA CONFERÈNCIA del cicle “Els orígens del futur. Elements de republicanisme”, organitzat per l'Associació Sabadell per la República i l'Aliança Francesa, amb la col·laboració del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB.

Aquesta conferència serà pronunciada per RAMON ALQUÉZAR, i es titula

Roma città aperta: la resistència antifeixista i l'estratègia comunista

A la conferència, il·lustrada amb fragments de la pel·lícula, s'analitzarà la globalitat de la resistència antifeixista, prèvia a l'alliberament de Roma (juny de 1944), així com el context de l'estratègia del Partit Comunista Italià a partir de la formació del govern del mariscal Badoglio (juliol de 1943).

Roma città aperta” (1945) va ser dirigida per Roberto Rossellini i interpretada per Ana Magnani, Aldo Fabrizi i Marcello Pagliero. En la Roma dels anys 1943-1944, ocupada pels nazi-feixistes, la lluita, els sofriments, els sacrificis de la gent es relaten a través de les vivències d'una dona del poble, d'un sacerdot i d'un enginyer comunista. Filmada entre dificultats econòmiques i organitzatives de molts tipus, la pel·lícula va imposar a tot el món la visió i representació de les coses reals i noves, la qual cosa va ser coneguda més tard amb el nom de neorealisme.

RAMON ALQUÉZAR és professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB. Està especialitzat en l'analisi de les relacions entre cinema i història, especialment focalitzat en el tema de la guerra civil espanyola. Entre els seus llibres, articles i capítols de llibre més coneguts estan “El cinema com a instrument en l'ensenyament de la història contemporània”, “Brigades Internacionals i ajut internacional”, “L'Ajuntament de Barcelona en el marc del Front d'Esquerres”, “La pàtria dels humans: història del socialisme català”, “Esquerra Republicana de Catalunya. 70 anys d'història”, “Azaña i els fets d'octubre del 1934”, “El Front Obrer de Catalunya”, “Alguns moments de la història de Catalunya i la seva anàlisi cinematogràfica” i “Cinema i Història”. La seva última publicació és «La Semana Trágica en el cine», que forma part del llibre «La Semana Trágica en Cataluña», Barcelona, 2009.